vitreumvlokken

Wat zijn vitreumvlokken?
Het vitreum of glasvocht is een geleiachtige substantie die het midden van het oog vult en voor 99% uit water bestaat. Zijn voornaamste rol is de vorm van het oog te behouden. Daarnaast vormt het ook een toegangsweg voor voedingsstoffen naar de lens, het corpus ciliare en het netvlies. Vitreumvlokken of glasvochttroebelingen zijn kleine proteïnestructuren en cellulaire restmaterialen die zich min of meer vrijzwevend in het glasvocht bevinden. Ze gaan snelle oogbewegingen vertraagd gaan volgen. De schaduwen die ze werpen vallen daardoor niet altijd op exact dezelfde plaats op het netvlies. Hierdoor krijgen de hersenen niet de kans ze uit de bewuste waarneming te verwijderen. De meeste troebelingen zijn niet ernstig en hebben geen behandeling nodig. Een plotselinge toename van nieuwe troebelingen kan echter wijzen op een probleem en in dit geval wordt een oogonderzoek aanbevolen.

Wat zijn de oorzaken?
Vitreumvlokken of glasvochttroebelingen kunnen meerdere oorzaken hebben. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Het verouderingsproces.
  Dit is de meest voorkomende oorzaak. Het glasvocht bevat dunne collageenvezels die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. In de loop der jaren neemt de elasticiteit van de vezels in het glasvocht af en verandert de structuur van het glasvocht. Rond het 50-60ste levensjaar gaat het glasvocht zich verdichten en vervloeien. Soms wordt het glasvocht wat minder transparant en zijn de vezels in het eigen oog zichtbaar. Hoewel deze glasvochttroebelingen hinderlijk kunnen zijn, is het een onschuldige aandoening. Als we maar oud genoeg worden, krijgen we vrijwel allemaal deze troebelingen te zien. Dit zijn meestal kleine troebelingen. Ze kunnen ook op jongere leeftijd voorkomen, voornamelijk bij bijziendheid.
 • Een achterste vitreumloslating.
  Normaliter ligt het glasvocht, omgeven door een vlies, tegen het netvlies aan. Bij het ouder worden, slinkt of verschrompelt het glasvocht. Dit heeft tot gevolg dat het vlies rond het glasvocht op een bepaald moment kan loskomen van het netvlies waardoor glasvochttroebelingen ontstaan. Een achterste vitreumloslating treedt plots op. Soms kan dit zelfs gepaard gaan met het zien van lichtflitsen. Dit komt veel voor en heeft meestal geen consequenties voor het gezichtsvermogen. Incidenteel treedt hierbij een netvliesscheurtje op. Onderzoek door de oogarts is nodig.
 • Diabetes mellitus of suikerziekte.
  Hierbij kunnen ook bloedingen in het glasvocht ontstaan. Dit wordt waargenomen als glasvochttroebelingen die soms plotseling ontstaan. Regelmatige controle door een oogarts is voor diabetici van groot belang.
 • Een inwendige oogontsteking of uveïtis.


Hoe worden vitreumvlokken onderzocht en behandeld?
Bij onderzoek dient de oogarts een pupilverwijdend middel toe en controleert vervolgens het netvlies met een spleetlamp en/of oogspiegel. Indien er geen scheurtjes in het netvlies worden geconstateerd is geen verdere behandeling noodzakelijk, soms wordt een hercontrole afgesproken. Ook bij toename van de klachten of het wegvallen van een deel van het gezichtsveld moet er een nieuwe controle plaatsvinden. Indien er een scheurtje in het netvlies wordt geconstateerd, wordt dit met lasertherapie behandeld. Een operatie is alleen noodzakelijk wanneer een scheurtje een netvliesloslating heeft veroorzaakt.


Cataract - Glaucoom - Maculadegeneratie - Diabetes - Vitreumvlokken - Strabisme
Vragen over vitreumvlokken?

Stel hier je vraag, wij antwoorden zo spoedig mogelijk.

Uw e-mail adres:

Uw naam:

Uw telefoon:Symptomen van vitreumvlokken
 • Zien van drijvend of bewegend vlokje
 • Plots opgekomen, soms na een inspanning
 • Soms met zien van lichtflitsen

Oogcentrum Dr. E. Van Caelenberghe Dorp West 96 – 9080 Lochristi Tel: 09/356 95 22 Fax: 09/367 47 09 E-mail: info@oogcentrum.be

een zelf aanpasbare website door azozi.be