diabetische retinopathie

Ten gevolge van diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen er beschadigingen optreden binnen in het oog.  Er kunnen afwijkingen ontstaan aan het netvlies (diabetische retinopathie), aan de lens (cataract), aan de oogdruk (glaucoom), aan de brilsterkte en aan de oogspieren (strabisme).
Diabetische retinopathie is een zeer frequente complicatie van diabetes mellitus (of suikerziekte).  Bijna de helft van alle diabetes-patiënten ontwikkelt diabetische retinopathie in de loop van hun leven.  Hoe langer men diabetes heeft, hoe groter het risico om diabetische retinopathie te ontwikkelen.

Wat is diabetische retinopathie?
Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes mellitus (suikerziekte) waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies.  Deze veranderingen kunnen zich voordoen in twee vormen.

Bij de eerste vorm, exsudatieve retinopathie, ontstaat lekkage van vocht en vetten uit de bloedvaten.  De vetten blijven in het netvlies achter als kleine witte vlekjes, exsudaten.  Het vocht beschadigt het netvlies, waardoor de gezichtsscherpte blijvend kan verslechteren, vooral wanneer dit niet tijdig is ontdekt en behandeld.

Bij de tweede vorm, proliferatieve retinopathie, ontstaat er door veranderingen in de bloedvaten zuurstoftekort in het netvlies.  Als reactie op dit zuurstoftekort gaan, in bepaalde delen van het netvlies, nieuwe abnormale bloedvaatjes groeien.  De nieuwe bloedvaten zijn zeer broos en kunnen gemakkelijk bloedingen in het glasvocht in het oog veroorzaken.

Hoe wordt diabetische retinopathie ontdekt?

Diabetische retinopathie geeft pas in een laat stadium klachten en intussen kan er al ernstige vaatnieuwvorming of lekkage zijn.  Daarom is een jaarlijks preventief oogonderzoek aangeraden voor alle diabetespatiënten.  Een oogarts kan vroegtijdige letsels opsporen en tijdig behandelen om blindheid te voorkomen.  Hiervoor is een grondig onderzoek van het netvlies nodig.  Vaak wordt er aanvullend een fluo-angiografie gedaan.  Hierbij wordt een contraststof, fluoresceïne,ingespoten in een armvene waarna een reeks foto’s van het netvlies worden gemaakt.  Dit geeft een beter beeld van de netvliesdoorbloeding en de kwaliteit van de bloedvatwanden zodat de oogarts vervolgens kan besluiten of behandeling nodig is.

Hoe wordt diabetische retinopathie behandeld?
Wanneer er afwijkingen in het netvlies worden vastgesteld, kan een laserbehandeling vaak een verder achteruitgaan van het gezichtsvermogen stoppen of vertragen.  Hierbij worden de slechte lekkende bloedvaatjes dichtgebrand, of worden de zones van het netvlies waar een zuurstoftekort is vastgesteld, verlittekend om de groei van nieuwe bloedvaatjes die van slechte kwaliteit zijn, te voorkomen.
In een later stadium is soms een operatie nodig om bloed uit het oog te verwijderen en de evolutie naar blindheid te voorkomen.
Vroegtijdige ontdekking van de retinopathie is dus zeer belangrijk!

Hoe kan men oogproblemen bij diabetes voorkomen?

  • De bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk onder controle houden, in samenspraak met de huisarts.  Daarbij zijn vooral sterke schommelingen te vermijden.
  • De bloeddruk goed onder controle houden.  Daarbij zijn eveneens sterke schommelingen te vermijden.  Een hoge bloeddruk bevordert immers de ontwikkeling van retinopathie.
  • Niet roken.
  • Een jaarlijks preventief oogonderzoek bij de oogarts om vroegtijdige problemen op te sporen zodat de behandeling tijdig kan gestart worden.
  • Een oogarts raadplegen bij eventuele symptomen van visusdaling (vb.  wazig zicht, leesproblemen, zwarte vlekken voor de ogen, dubbelzien,…)

Link: www.diabetes-vdv.be


Cataract - Glaucoom - Maculadegeneratie - Diabetes - Vitreumvlokken - Strabisme
Vragen over diabetische retinopathie?

Stel hier je vraag, wij antwoorden zo spoedig mogelijk.

Uw e-mail adres:

Uw naam:

Uw telefoon:Symptomen van diabetische retinopathie
  • Schommelend zicht
  • Zien van vaste of bewegende vlekken
  • Symptomen die passen bij glaucoom en cataract
Oogcentrum Dr. E. Van Caelenberghe Dorp West 96 – 9080 Lochristi Tel: 09/356 95 22 Fax: 09/367 47 09 E-mail: info@oogcentrum.be

Zoekt u een betaalbare webdesigner uit Gent?